UMCs hållbarhetsresa
Från insikt till förändring

Uppsala Monitoring Centre (UMC) har länge arbetat för läkemedelssäkerhet globalt och är en ideell stiftelse i samarbete med Världshälsoorganisationen (WHO). De senaste åren har även deras fokus legat på att ställa om sin IT organisation till att bli mer hållbar. 

I början av 2022 deltog Jonas Rylander, Head of Digital Services and Solutions, från UMC i den första CIOCO2-konferensen. Konferensen gav många nya idéer och bekräftelse på att fler av deras befintliga insatser redan var på rätt spår men att det fanns mycket att göra framöver. 

Hantering av hårdvara 

En av de insatser som Jonas bedrivit är att istället för att låta gammal uttjänt hårdvara stå eller skrota densamma så har de börjat sälja av den för att öka cirkuläriteten. De erbjuder även personalen möjligheten att beställa "pre-loved" utrustning vid nya inköp, vilket integrerar återanvändning i deras dagliga verksamhet. När UMC beslutade att ge alla anställda arbetsmobiler valde 70% att beställa "pre-loved" telefoner. Detta minskar avfallet och visar på personalens engagemang för hållbarhet.

Mot grönare moln 

UMC har även inlett flytten alla sina servrar till Azures molntjänster i Sverige från Azure North Europe, detta för att säkerställa grön elanvändning i molnet. Flytten, som förväntas vara klar 2025, kommer att minska deras klimatavtryck avsevärt. Efter inspirerande presentationer på CIOCO2 konferensen inledde UMC ett samarbete med GaiaGen (Scania IT) för att övervaka sin CO2-förbrukning i Azure. Trots vissa initiala problem har detta samarbete ökat medvetenheten om förbrukning och kostnader, både ekonomiskt och miljömässigt.

Nya arbetssätt

I höst har även en digital städvecka planerats för att rensa ut gamla och onödiga dokument. Detta ska öka förståelsen för digitalt avfall och uppmuntra regelbunden rensning. De har utvecklat ett frågeformulär för att förstå leverantörers CO2-avtryck och arbetsvillkor, vilket hjälper dem att välja leverantörer som också värnar om hållbarhet. Dessutom väljer UMC tåg eller kollektivtrafik för alla konferenser och utbildningar inom Norden. De strävar också efter att hålla sina evenemang inom regionen för att minimera långväga resor.

UMC:s resa efter CIOCO2-konferensen, ledd av Jonas Rylander, visar att medvetenhet och vilja snabbt kan förändra en IT-organisation mot ökad hållbarhet. Deras arbete är ett inspirerande exempel för andra CIO:er som vill påbörja sin resa mot en mer hållbar IT-organisation.

Kort sammanfattning av UMCs insatser

  • Sålde av gammal IT-utrustning och etablerade en process för detta.
  • Införde möjligheten att beställa "pre-loved" utrustning för personal och chefer.
  • 70% av personalen valde "pre-loved" arbetsmobiler.
  • Flyttade alla servrar till Azures molntjänster i Sverige för att använda grön el.
  • Samarbetade med GaiaGen för att övervaka CO2-förbrukning i Azure.
  • Planerar en digital städvecka för att rensa ut gamla dokument.
  • Utvecklade ett frågeformulär för att förstå leverantörers CO2-avtryck och arbetsvillkor.
  • Väljer tåg eller kollektivtrafik för alla konferenser och utbildningar inom Norden.



DeLaval främjar hållbarhet
genom intensiv användning av data och IT