IT är en av världens största energislukare, och dess negativa fotavtryck är en utmaning som vi inte längre kan ignorera. Trots att hållbarhet står högt på agendan hos många företag, kanaliseras stora resurser fortfarande till bokföring, certifieringar och rapportering – snarare än konkret förändring. Till den senaste CIOCO2 Connect bjöd vi in Stefan Nilsson från Foxway och tillsammans med 15 CIO:er diskuterade vi hur vi ska ta oss från teori till handling och vilka strategier som faktiskt gör skillnad.
Resursbrist
Världen står inför flera kritiska hållbarhetsutmaningar: Amazonas riskerar att bli en savann inom 20 år, global migration ökar på grund av torka och livsmedelsbrist, och mineralerna som driver vår teknologi håller på att ta slut. Guld, bly, silver och tenn kan vara borta redan 2030, medan koppar beräknas ta slut 2050. Europa är samtidigt till 96 % beroende av import av dessa råvaror och planerar att låta elektrifiering vara en av de viktigaste lösningarna på klimatproblematiken. Detta utan att det finns koppar nog ens för att elektrifiera Tyskland.
Cirkulär IT
För att möta dessa utmaningar måste vi förändra hur vi använder och hanterar teknik. IT som en tjänst (IT as a service) kan vara en lösning, och det bör inte vara dyrare än traditionella modeller. Företag bör sätta interna mål för IT-användning och arbeta strategiskt med sina leverantörer för att säkerställa en mer hållbar hantering av IT-produkter. Att välja en cirkulär partner som kan hålla IT-produkter vid liv längre är avgörande.
För att minska avfall och maximera resurser måste vi satsa på återbruk och långsiktig användning av IT-utrustning. En dator bör kunna användas i minst tio år, men för att uppnå detta krävs att den får flera användare under sin livstid. Ett exempel är skolor som tar över äldre, men fullt fungerande enheter, eller organisationer där budgeten är begränsad och inköpspriset avgörande. En avgörande faktor för att förlänga livslängden är möjligheten att byta ut batteriet. Många tänker att en dator bör användas tills den inte längre fungerar, men problemet med detta synsätt är att när datorn väl lämnas in kan dess återförsäljningsvärde vara så lågt (ofta under 2000 kr) att det inte längre är lönsamt att refurbisha den. Ett mer hållbart tillvägagångssätt är att ha en tidig dialog med företag som specialiserar sig på refurbishment. Genom att lämna in enheter innan de förlorar sitt värde kan de renoveras och säljas vidare, vilket ger dem ett nytt liv och bidrar till en mer cirkulär ekonomi. Det kan kännas kontraintuitivt att lämna ifrån sig en dator innan den är helt uttjänt, men det är just detta som möjliggör maximal livslängd och minimerar onödigt elektroniskt avfall.
Handlingskraft
För att driva förändring krävs handling, inte bara rapportering. Företag måste arbeta aktivt med att minska sin miljöpåverkan och inte förlita sig på att fler metaller och råvaror alltid kommer att finnas tillgängliga. Hårdvara och energiförbrukning är IT-branschens största klimatbovar, vilket gör det kritiskt att arbeta med rätt partners och leverantörer för att säkerställa så hög cirkularitet som möjligt och för att minimera energibehovet.
Det viktigaste är att börja agera – hitta en baseline, identifiera lågt hängande frukter och skapa en strategi för en mer hållbar IT-användning.